augmented reality

Augmented Reality klinkt als een term die je in Science Fiction boeken tegenkomt, tot voor kort was dat ook de enige plek waar dit soort technologie mogelijk was. Nu zien we steeds meer Augmented Reality glasses op de markt verschijnen, een Augmented Reality app laten maken wordt steeds laagdrempeliger, wanneer je nog geen grote investeringen wilt maken in AR hardware kun je gewoon Augmented Reality huren. Wat is Augmented Reality en voor wie is AR geschikt?

Wat is Augmented Reality?

AR ofwel Augmented Reality is een virtuele laag die je over de werkelijkheid heen geprojecteerd ziet. Denk bijvoorbeeld aan een titelbalk van de nieuwslezer op de televisie, maar dan direct voor jouw zichtveld. Hiervoor worden Augmented Reality glasses gebruikt, daarnaast kun je ook voor je smartphone een Augmented Reality app downloaden waarmee je AR op een laagdrempelige wijze kunt gebruiken. Omdat AR brillen momenteel nog duur zijn in aanschaf, en omdat de technologie zich erg snel ontwikkeld, wordt Augmented Reality huren steeds populairder voor bedrijven maar ook voor consumenten die vooraan willen lopen in nieuwe gadgets en producten.

Augmented Reality app categoriën

Steve Jobs sprak ooit de woorden “There’s an app for that” toen hij de iPhone presenteerde. Dat geldt ook voor AR apps, er zijn diverse Augmented Reality app categorieën waarvan dit de meest populaire toepassingen zijn:

  1. Spellen: Het zal je niet verbazen dat AR spellen het meest populair zijn, met spelletjes kun je de mogelijkheden van deze nieuwe technologie ontdekken. Het populaire spel Pokémon GO is bijvoorbeeld ook een Augmented Reality app, tenminste het is een spel met een AR element. Het is ook mogelijk om schietspellen in je huiskamer te spelen, of een speurtocht door jouw eigen stad met AR games.
  2. Educatie: Spelenderwijs leren is zeker van toepassing bij deze Augmented Reality app categorie. AR is een visueel medium die van de wereld om je heen een virtueel klaslokaal maakt. Zo kun je een nieuwe taal leren door beschrijvingen van objecten om je heen te bekijken, je kunt in het klaslokaal aanvullend lesmateriaal in AR aanbieden voor de leerlingen.
  3. Industrie en logistiek: Hoewel Augmented Reality glasses nog niet zijn aangeslagen bij de eindconsument, wordt er al veel gebruik van gemaakt in de industrie en logistieke sector. Een groot voordeel van AR brillen is de mogelijkheid handsfree te werken, zo kan een orderpicker in het magazijn navigeren en de AR bril automatisch producten laten scannen. Dit bespaart veel tijd en daarmee ook geld.

Augmented Reality Glasses

Hoewel de meeste gebruikers voor het eerst kennismaken met AR op de smartphone of tablet zijn het Augmented Reality glasses die de ware potentie van AR laten zien, en dat kun je letterlijk nemen. Je ziet een laag voor je, er is interactie mogelijk door beweging, spraak of aanraking, het lijkt haast alsof je de Terminator bent geworden met een computer voor je ogen.

Top AR brillen

Er zijn enkele merken die momenteel voorop lopen in de ontwikkeling van Augmented Reality glasses zoals Vuzix, ODG en Epson. Zij richten zich vooral op de professionele markt. De combinatie van goede AR hardware en slimme AR software maakt Augmented Reality glasses zeer geschikt voor het bedrijfsleven.

Flop AR brillen

Helaas zijn er ook enkele flops te melden, zo was de Google Glass absoluut revolutionair, maar de marketing naar consumenten bleek een onverstandige zet. De Snapchat Spectacles was de eerste “AR bril” met een vriendelijk prijskaartje, door de beperkte mogelijkheden bleef een groot succes toch uit.

Augmented Reality huren

Het is niet allemaal goed nieuws voor liefhebbers van AR, helaas is deze vooruitstrevende technologie momenteel nog erg duur. Je kunt beginnen met een goedkope AR Cardboard, daarna zul je snel behoefte hebben aan een “upgrade”. De meeste merken starten vanaf zo’n 1500 euro voor een AR bril, voor de HoloLens betaal je zelfs minimaal het dubbele. Dat zal voor een groot bedrijf geen probleem zijn, toch wil niemand investeren in een product dat volgend jaar alweer verouderd is. Augmented Reality huren is dan een ideale oplossing om kennis te maken met de voordelen en toepassingen van diverse Augmented Reality glasses. Op de ontwerpafdeling bestaan er immers andere behoeften als in het magazijn. Dan is het verstandig om te kiezen voor Augmented Reality huren, zo kun je AR effectief introduceren binnen het bedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *