Je kunt er niet meer omheen: de nieuwe televisies zijn overal te vinden. De nieuwe beleving die de OLED tv’s met zich meebrengen worden door vele geprezen. Het beeld is niet alleen haarscherp, maar door het schuine ontwerp heb je altijd goed zicht op het scherm. De tijden waarbij je last had van de weerspiegeling lijkt voorbij. Welkom bij het OLED-tijdperk. Ondertussen is het alweer vier jaar geleden dat de eerste OLED tv werd geïntroduceerd. Het Koreaanse merk LG begon met deze hype, dat was niet zonder succes. Ondertussen hebben meer mensen geïnvesteerd in de nieuwe technologie en dat is een goede keuze.

Maar wat is OLED nu precies? Een OLED tv is een een televisie met een display-techniek die dunnere schermen mogelijk maar met minder stroomverbruik en een betere kwaliteit. Het grote verschil is daarnaast dat er bij deze techniek niet meer gebruik wordt gemaakt van achtergrondlicht maar dat de er een kleine bron van licht in zit die zelf licht geeft. Ofwel: de pixels geven licht. Het verschil tussen een LCD en een OLED televisie is dus niet alleen de schuine boog, er komt veel meer bij kijken.

Er zitten enorme voordelen aan het aanschaffen van een OLED tv. Niet alleen zien ze er mooi uit, de nieuwe OLED tv kunnen worden gezien als een schilderij aan de muur, zo dun!  Maar zoals hierboven gezegd zijn ze ook goed voor het milieu. Het type beeldscherm heeft een lagere energieverbruik dan de schermen die we al jaren kennen. Zoals eerder genoemd is het beeld haarscherp. Dit heef te maken met het hoge contrast, de hoge helderheid en de reactietijd van een microseconde.

Elk voordeel heeft zijn nadeel: de televisie’s zijn prijzig, vooral nu ze nog als nieuw worden gezien. Niet alleen de aankoopprijs is duur, de productieprijzen zijn aan niet aan de goedkope kant. Daarnaast wordt de levensduur niet als erg lang gezien. Maar hier lijkt een oplossing voor gevonden. Misschien toch de OLED tv kopen?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *